کبد چرب نوعی بیماری کبدی است که در اثر بزرگ شدن کبد بر اثر تجمع چربی در سلولهای آن بروز پیدا میکند. طبیعتا چربی در کبد هر انسانی وجود دارد؛ اما اگر چربی کبدی بیش از ۵ درصد باشد، فرد مبتلا به کبد چرب خواهد بود. به همین جهت در این پست از بلاگ پنج نوش به بررسی بیماری کبد چرب و روش های درمان آن میپرازیم و در پایان بهترین دارو های گیاهی را برای درمان کبد چرب خدمتتان معرفی میکنیم.
بیماری کبد چرب
بیماری کبد چرب در دو حالت کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی وجود دارد. کبد چرب الکلی همانطور که نامش پیدا است در اثر مصرف بیرویهی نوشیدنیهای الکلی ایجاد میشود؛ اما دلایل ابتلا به کبد چرب غیر الکلی ناشی از مواردی مانند دیابت، چاقی و سوء تغذیه شناخته شده است.
نوع دیگر کبد چرب مربوط به کبد چرب دوران بارداری است که میتواند با نارسایی کبدی، اختلالات کلیوی، عفونت شدید و خونریزی همراه باشد. بعضی دانشمندان عملکرد هورمونها را دلیل ابتلای به کبد چرب بارداری عنوان کردهاند. بهطور میانگین، ۲۵ درصد مردم جهان مبتلا به این بیماری هستند. ضمن اینکه حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد مردم ایالات متحده به بیماری کبد چرب مبتلا هستند و البته بیشتر آنها اطلاعی از شرایط کبدی خود ندارند؛ زیرا کبد چرب بسیار تدریجی و آهسته رشد میکند.
علائم و نشانه های بیماری کبد چرب
در ادامه و مهم ترین بخش این مطلب از بخش سلامت پنج نوش بررسی علائم کبد چرب می پردازیم که هر فرد با دیدن این علائم باید مشکوک شده وبه پزشک مراجعه کند.
- بی حالی از علائم کبد چرب
- احساس خستگی و بی حالی مداوم
- کاهش وزن و اشتها
- حالت تهوع
- ضعف عمومی
- درد در مرکز و یا سمت راست بخش بالای شکم
- سردرگمی، مشکل در تمرکز
- گیجی
- تمایل به خونریزی راحت تر و سریع
- مهم ترین نشانه هایی که از اختلال در کبدتان خبر می دهند
- اگر کبد چرب تا نارسایی کبد (Liver failure) و سیروز یا التهاب شدید کبدی پیشرفت کند، علایم کبد چرب آن به شرح زیر است:
- زرد شدن رنگ چشم از علائم اختلالات کبد
- رنگ چشم های تان به زردی می گراید.
- شکم تان از آب پر می شود.
- به یکی از هپاتیت های آ، ب یا سی مبتلا هستید.
- در بدن تان احساس خارش دائمی می کنید.
- مدام خسته هستید.
- اضافه وزن دارید.
- سردرگم و فراموشکار شده اید.
عواملی که ریسک ابتلا به بیماری کبد چرب را بالا می برند
- چاقی و عدم تحرک کافی
- مصرف الکل
- دیابت قندی و بالا بودن چربی خون
- سوء تغذیه و مشکلات جذب پروتئین
- عادات بد تغذیه و پرخوری
- بیماری های التهابی کبد مثل هپاتیت C
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- مسمومیت توسط مواد شیمیایی
- کاهش وزن سریع
- استعمال دخانیات
- مصرف برخی داروها مثل تتراسکلین، اسید والپروئیک، ترکیبات کورتن دار و …
- فشار خون بالا¬¬
- برخی از اختلالات متابولیک
- بارداری
راههای پیشگیری از مبتلا به بیماری کبد چرب
- برای کاهش خطر ابتلا به کبد چرب یک رژیم غذایی سالم را انتخاب کنید. یک رژیم غذایی مبتنی بر سبزیجات را انتخاب کنید که سرشار از میوه ، سبزیجات ، غلات کامل و چربی های سالم باشد.
- وزن سالم خود را حفظ کنید: اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید ، تعداد کالری را که هر روز می خورید کاهش دهید و ورزش بیشتری کنید. اگر وزن سالم دارید ، با انتخاب یک رژیم غذایی سالم و ورزش کردن ، آن را حفظ کنید.
- بیشتر روزهای هفته را ورزش کنید. اگر به طور مرتب ورزش نکرده اید ، ابتدا از پزشک معالج خود را سوال بپرسید.
درمان کبد چرب
درمان کبد چرب در طب نوین
در طب نوین درمان و داروی اختصاصی برای درمان کبد چرب وجود ندارد، ولی شما با کنترل بیماریهای زمینهای از قبیل کاهش وزن، چربی-خون، دیابت و یا قطع نمودن داروهای مسبب (قطعاً با نظر پزشک معالج و نه به طور خودسرانه) می توانید از پیشرفت این بیماری جلوگیری نمایید.
درمان و تشخیص کبد چرب در طب سنتی
با استفاده از خواص شگفت انگیز بعضی از گیاهان و فرآوری آن ها و تحقیقات تیم پزشکی پنج نوش در این زمینه ، موفق به تولید محصول دمنوش درمان کبد چرب پنج نوش (دمنوش آرتیشو ، کاسنی و عناب) شده ایم که به وسیله آن ها به راحتی و با موفقیت کامل کبد چرب درمان شده است.
پنج نوش ، هدیه ای از طبیعت